Καλώς ήρθατε στην σελίδα των Κατηχητικών Σχολείων Όθους Καρπάθου - Τμήμα Χειροτεχνίας

Welcome to the site of Catechetical Schools Parish of the Transfiguration Othos Metropolis of Karpathos and Kasos - Handicrafts Department

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

Το κατηγορώ ενός παιδιού
 Θέλοντας να επικοινωνήσουμε και αυτή την εβδομάδα, έπεσε στα χέρια μας το παρακάτω κατηγορώ ενός παιδιού, οπότε θεωρήσαμε ότι ήταν ότι καλύτερο για μήνυμα της εβδομάδος. Ο Θεός να μας φωτίζει όλους τους γονείς για να κάνουμε αυτό που πρέπει για τα παιδιά μας!
Πατέρα και μητέρα,  πρώτα θέλω να σας ευχαριστήσω και ύστερα να σας κατηγορήσω, για ότι κάνατε για μένα.
Πώς να το πω; Μου δώσατε πολλά. Τα ρούχα, ποτέ δε μου έλειψαν. Εσείς φροντίσατε να μορφωθώ. Εσείς με στείλατε στο χοροδιδασκαλείο να μάθω μουσική. Εσείς στο κολυμβητήριο, εσείς στα σχολεία ξένων γλωσσών. Με θρέψατε σαν το θρεφτάρι, με στολίσετε και μ’ μάθατε να καμαρώνω σαν το παγώνι. Το γνωρίζω, ήμουν το είδωλό σας, η μεγάλη σας αδυναμία, ο θεός σας. Ποτέ δε μου αρνηθήκατε τίποτα. Ότι ζήτησα το πήρα. Και ότι ήθελα το έκανα. Ποτέ δεν θυμάμαι να μου είπατε ένα όχι. Ότι ώρα ήθελα έφευγα από το σπίτι. Και όσες φορές γύριζα στο σπίτι αργά το βράδυ, εσείς πάντα σιωπούσατε. Ποτέ δεν υψώσατε τη φωνή σας να διαμαρτυρηθείτε. Τα μόνα λόγια που θυμάμαι είναι η επωδός των λόγων σας: «αυτό που εγώ στερήθηκα στην ηλικία σου, εσύ να μη το στερηθείς».
  Όμως πρέπει να γνωρίζετε πως τώρα σας κατηγορώ. Ναι, σας κατηγορώ εγώ, το παιδί σας. Όλα μου τα δώσατε, και εκείνα ακόμα που δεν θα έπρεπε. Στα παιδικά μου χέρια άμετρος ευδαιμονισμός και απόλυτη ελευθερία ήταν δίκοπο μαχαίρι που πλήγωσαν το κορμί μου και μάτωσαν την ψυχή μου. Όλα  μου τα δώσατε και όμως μου αρνηθήκατε το ένα. Δεν μου δώσατε το Θεό!
Παραμελήσατε να με μάθετε να προσεύχομαι σ’ Αυτόν. Δεν σύρατε τα βήματά μου στον Ιερό Ναό να εκκλησιαστώ και να μεταλάβω των Αχράντων Μυστηρίων. Δεν μου κάνατε λόγο ποτέ για το κατηχητικό και αρνηθήκατε επίμονα να με οδηγήσετε στον Πνευματικό. Δεν με διδάξατε να μελετώ τον νόμο του Θεού. Ποτέ δεν μου είπατε πως η τιμή της αγνότητας είναι ο ατίμητος θησαυρός, που όποιος νέος τον χάσει δεν τον ξαναβρίσκει.
Πότε, αλήθεια, δουλέψατε στην καρδιά μου; Τι κάνατε για την προσωπικότητά μου; Λησμονήσατε, να μου πείτε πως η ζωή δεν είναι ένα αδιάκοπο γλέντι, αλλά ένας συνεχής και αδιάκοπος αγώνας με  επιτυχίες και αποτυχίες, με νίκες και ήττες, με ευχάριστα και δυσάρεστα. Για ότι είμαι σήμερα, φταίτε εσείς.
Σας συγχωρώ, αλλά δεν θα σταματήσω να σας κατηγορώ!
Το παιδί σας

ΠΗΓΗ:  http://leimwnas.blogspot.com/2011/01/blog-post.html?spref=fb

Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

Πώς να διαβάσετε ένα βιβλίο στο παιδί σας

Γράφει η Μαρινέλλα Τσουκαλά
(παθολόγος Λόγου-Φωνής-Ομιλίας)
από sxoleio98
Ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος να διαβάζει ένας γονιός στο παιδί του ένα βιβλίο;
Δείξτε ευχαρίστηση και ενθουσιασμό καθώς διαβάζετε. Ποτέ μην κάνετε το διάβασμα να φαίνεται βαρετό.
Προσπαθήστε να διαβάζετε στο παιδί σας κάθε μέρα.
Βρείτε μια ώρα όπου εσείς και το παιδί είστε χαλαρωμένοι και ενδιαφέρεστε για το διάβασμα, όπως π.χ. η ώρα πριν πάει στο κρεβάτι το βράδυ ή όταν έχει μόλις ξυπνήσει από το μεσημεριανό του ύπνο.
Αφήστε το παιδί να διαλέξει μόνο του τα βιβλία και τις σελίδες που θέλει να του διαβάσετε.
● Να του δείχνετε τις φωτογραφίες για τις οποίες μιλάτε.
Αφήστε το παιδί να κρατάει μαζί με σας το βιβλίο και να γυρίζει τις σελίδες.
Πέστε του μια γνωστή ιστορία ή παραμύθι, παραλείποντας λέξεις ή κομμάτια προτάσεων ώστε να τις συμπληρώνει το ίδιο.
Αφήστε το παιδί να περιγράψει τις εικόνες και να σας επαναλάβει την ιστορία.
Γράψτε την ιστορία που έφτιαξε το παιδί και μετά να του τη διαβάστε.
Ζητήστε από το παιδί να φτιάξει μια δική του ιστορία ή να τελειώσει μια που του έχετε εσείς ήδη αρχίσει.
● Αν κατά περιόδους το παιδί δεν ενδιαφέρεται για το διάβασμα, εσείς συνεχίστε να του διαβάζετε καθώς αυτό παίζει ήσυχα. Σταδιακά θα δείξει πάλι προθυμία να συμμετάσχει στο διάβασμα.

Βιβλιοπαρουσίαση


Εκδόσεις : Άθως Παιδικά
Αύρας Οικονομάκου -Αλ. Χόπκινς


Στη μακρινή παγωμένη Αλάσκα και στα όμορφα Αλεούτια Νησιά της, πριν περίπου δύο αιώνες, γεννήθηκε ένα αγόρι, ο Εσκιμώος Κούγκακναγκ. Μεγάλωσε και έζησε όπως όλοι οι Εσκιμώοι, παλεύοντας για επιβίωση μέσα στον αφιλόξενο για τον άνθρωπο, Αρκτικό Κύκλο. Όμως ο Θεός μας είχε στο σχέδιό Του να τον αναδείξει Πρωτομάρτυρα και Νεομάρτυρα της Ορθοδοξίας στην Αμερικανική Ήπειρο! Αυτή λοιπόν είναι η ιστορία του Αγίου Πέτρου του Αλεούτιου... του Εσκιμώου Αγίου! Το βιβλίο κυκλοφορεί και στην αγγλική γλώσσα.

Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

Χιονάνθρωπος

Νωρίτερα,  γύρω στις 6 η ώρα το απόγευμα, τα παιδιά προσήλθαν στο πνευματικό κέντρο , μετά το κατηχητικό, με την απορία έκδηλη στα μάτια τους, μιας και δεν γνώριζαν τι χειροτεχνία θα έκαναν με το cd που τους ζητήθηκε να φέρουν, εκτός των άλλων που κάθε φορά φέρνουν μαζί τους(ψαλίδι, μολύβι, κόλλα, γόμα, μαρκαδόρους).


Ακολούθως , απλώσαμε όλα τα υλικά για την κατασκευή αυτή πάνω στο τραπέζι, ζητώντας από τα παιδιά να φανταστούν τι θα μπορούσαμε να φτιάξουμε με τον συνδυασμό αυτών των υλικών..
Σκέφτηκαν για λίγο, και από τα πρώτα λεπτά είχαν ήδη καταλάβει τι θα κατασκευάζαμε με αυτά!
"Έναν χιονάνθρωπο" !


Το τραπέζι γέμισε σε μια στιγμή με τα υλικά χειροτεχνίας, και τα παιδιά ξεκίνησαν το έργο τους!
Για να φτιάξουν το σώμα του χιονάνθρωπου πήραν μια μπάλα φελιζόλ με περίμετρο 18μισό και για το κεφάλι μια μπάλα με περίμετρο 13.


Με μια οδοντογλυφίδα διαπέρασαν το κεφάλι και το σώμα για να τα ενώσουν και στην συνέχεια πάλι με οδοντογλυφίδες έκαναν τα χέρια τους, κόλλησαν ματάκια , και με μαρκαδόρο σχεδιάσαν τη μύτη και το στόμα..


Με λωρίδες γκοφρέ χαρτιού διαφόρων χρωμάτων έφτιαξαν και κόλλησαν τα κασκόλ τους, και έφτιαξαν και κόλλησαν το καπέλο του χιονάνθρωπου τους με κανσόν χαρτί , σε χρώμα της αρεσκείας τους..
Αφού τελείωσαν με τον χιονάνθρωπο τους τον κόλλησαν στο δισκάκι από την ασημένια πλευρά και μετά κόλλησαν το βαμβάκι περιμετρικά πάνω στο δισκάκι.