Καλώς ήρθατε στην σελίδα των Κατηχητικών Σχολείων Όθους Καρπάθου - Τμήμα Χειροτεχνίας

Welcome to the site of Catechetical Schools Parish of the Transfiguration Othos Metropolis of Karpathos and Kasos - Handicrafts Department

Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2011

Το οικογενειακό τραπέζι φέρνει ευτυχία στα παιδιά

 


Ευτυχισμένα παιδιά δημιουργεί το κοινό οικογενειακό τραπέζι επιβεβαιώνει έρευνα τεσσάρων βρετανικών πανεπιστημίων.
Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε παραδοσιακές και ευτυχισμένες οικογένειες, έχοντας κοντά τους και τους δύο γονείς τους και τρώγοντας τακτικά μαζί τους, είναι πιθανότερο να έχουν αργότερα ευτυχισμένες ζωές, ποκαλύπτει έρευνα των βρετανικών πανεπιστημίων Έσεξ, Οξφόρδης, Γουόρικ και Σάρεϊ, δείγμα της οποίας ήταν περίπου 100.000 άνθρωποι σε 40.000 νοικοκυριά.
Σύμφωνα με την έρευνα, το να τρώει ένα παιδί μαζί με την οικογένειά του,τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, αποτελεί παράγοντα - κλειδί για τη δημιουργία στενών δεσμών με τους γονείς του.

Η μελέτη επιβεβαίωσε την κεντρική σημασία της παραδοσιακής οικογενειακής μονάδας για τα παιδιά και την ισορροπία τους όταν μεγαλώσουν. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι η κατάρρευση μιας οικογένειας (φερ΄ειπείν λόγω χωρισμού των γονέων) κάνει περισσότερο κακό στο παιδί και από το εάν αυτό ζούσε στη φτώχεια.

Η μελέτη κατέδειξε ακόμη ότι «οι σχέσεις μεταξύ των ίδιων των γονιών και με τα παιδιά τους είναι σημαντικές για τη νοητική και συναισθηματική ανάπτυξή των τελευταίων και για τη σταθερότητα των οικογενειών». Ακόμα, τονίζεται ότι «τα παιδιά είναι πιο ευτυχισμένα με την οικογενειακή κατάστασή τους, αν οι γονείς είναι ευτυχισμένοι με τη σχέση που οι ίδιοι έχουν μεταξύ τους».

«Ακόμα και ένα γεύμα ή ένα δείπνο από κοινού με όλη την οικογένεια είναι σημαντικό», υπογραμμίζουν οι ερευνητές και αναφέρουν ότι τα παιδιά που τρώνε συχνά μαζί με τους γονείς τους, δηλώνουν πολύ συχνότερα ότι είναι ευτυχισμένα, σε σχέση με όσα παιδιά δεν τρώνε ποτέ μαζί με την οικογένειά τους ή τρώνε μαζί λιγότερες από τρεις φορές την εβδομάδα.

Ευτυχισμένες οικογένειες, καλοί φοιτητές, περισσότερα διαζύγια

Δεύτερη έρευνα, ερευνητών του Κέμπριτζ διαπιστώνει ότι όσοι νέοι μεγάλωσαν ευτυχισμένοι στην οικογένειά τους, είναι 60% λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από ψυχικά προβλήματα αργότερα ενώ έχουν καλύτερη απόδοση στις σπουδές και την εργασία τους. Από την άλλη, όμως, είναι πιο πιθανό να χωρίσουν.

Η έρευνα (που διεχήχθη σε 2.800 άτομα) βρήκε ότι όσα παιδιά είχαν καλή σχέση με τους γονείς τους, είχαν και υψηλότερα επίπεδα ευημερίας και ικανοποίησης στην μετέπειτα ζωή τους, μεγαλύτερη ευχαρίστηση από τη δουλειά τους και περισσότερους φίλους. Παράλληλα, όμως, ήταν πιθανότερο να καταλήξουν χωρισμένοι.

Μια πιθανή εξήγηση, κατά τους ερευνητές, είναι ότι επειδή τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, είναι ευκολότερο να εγκαταλείψουν μια σχέση που τους δεν φέρνει πια ικανοποίηση.ethnos.gr

Τρίτη, 1 Μαρτίου 2011

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ με θέμα: Η ΚΥΡΑ – ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ , ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

H Ιερά Μητρόπολη Καρπάθου και Κάσου, η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Γεωργίου Βασσών Καρπάθου και το 1/Θ Δημοτικό Σχολείο Πυλών Καρπάθου, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων ιερατικής διακονίας και προσφοράς του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Καρπάθου και Κάσου κ.Αμβροσίου, διοργανώνουν καλλιτεχνικό διαγωνισμό με θέμα:


Η κυρα Σαρακοστή


Για να μετράνε παλιά τις μέρες της Σαρακοστής ζωγράφιζαν την κυρα- Σαρακοστή. Δεν της έβαζαν στόμα, γιατί νήστευε. Τα χέρια της ήταν σταυρωμένα από τις πολλές προσευχές. Είχε 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της Σαρακοστής.


Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Α΄ Γυμνασίου των Σχολείων της Καρπάθου και της Κάσου και θα διεξαχθεί σε τρεις κατηγορίες:


Α) Μαθητές Νηπιαγωγείου, Α’ και Β’ τάξης Δημοτικού Σχολείου


Β) Μαθητές Γ’, Δ’, Ε’ και Στ’ τάξης Δημοτικού Σχολείου


Γ) Μαθητές Α’ τάξης Γυμνασίου.


Οι συμμετοχές πρέπει να είναι ατομικές, σε μέγεθος Α4, σε οποιοδήποτε υλικό: ακουαρέλα, χαρτόνι, χαρτί κ.ά. Για την κατασκευή τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε είδους υλικό (μολύβι, ξυλομπογιές, παστέλ, μελάνι, ζυμάρι, πηλός, γκλίτερ κ.λπ.). Θα γίνουν δεκτές και δημιουργίες σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.


Όλες οι συμμετοχές θα πρέπει να αναγράφουν στην οπίσθια όψη των έργων τα ακόλουθα στοιχεία με κεφαλαία γράμματα: Ονοματεπώνυμο, Σχολείο και τάξη του μαθητή/μαθήτριας, διεύθυνση e-mail και τηλέφωνα επικοινωνίας.


Τα έργα θα αποσταλούν ταχυδρομικά ή θα παραδοθούν μέχρι την 10η Μαρτίου 2011 στο Δημοτικό Σχολείο Πυλών. Θα φιλοξενηθούν όλα στην ιστοσελίδα http://aggeorgebasson.blogspot.com/.


Τα έργα θα αξιολογηθούν από επιτροπή εκπαιδευτικών. Θα απονεμηθούν χρηματικά βραβεία και βιβλία [ανά ένα ποσό (250, 150, 100 €) και δύο βιβλία σε κάθε κατηγορία], καθώς και «δίπλωμα συμμετοχής» και σχετικό βιβλίο σε όλους τους συμμετέχοντες.


Τέλος, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί προσεχώς ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρπάθου κ.Αμβρόσιος θα απονείμει τα βραβεία και θα συζητήσει με τα παιδιά.


Για κάθε διευκρίνιση θα πρέπει να απευθύνονται στον π. Καλλίνικο Μαυρολέοντα, δάσκαλο, στο Δημοτικό Σχολείο Πυλών (τηλ. 22450 31486 ή 31300).


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το διαγωνισμό ανατρέξτε στην ιστοσελίδα http://aggeorgebasson.blogspot.com/ και στο e-mail: fkallinikos@sch.gr.


ΠΗΓΗ : papakallinikos.wordpress.com


Στον παραπάνω διαγωνισμό συμμετέχει και το Τμήμα Χειροτεχνίας των Κατηχητικών μας Σχολείων.
Την Κυριακή που μας πέρασε, τα παιδιά μας δημιούργησαν την δική τους κυρα -Σαρακοστή,έχοντας στην διάθεση τους πληθώρα υλικών .Έτσι άλλα έφτιαξαν κολάζ , άλλα ζωγράφισαν και άλλα έφτιαξαν τρισδιάστατη κατασκευή ή και συνδυασμούς αυτών..
Στην επόμενη ανάρτηση μας θα σας παρουσιάσουμε τα έργα των παιδιών .