Καλώς ήρθατε στην σελίδα των Κατηχητικών Σχολείων Όθους Καρπάθου - Τμήμα Χειροτεχνίας

Welcome to the site of Catechetical Schools Parish of the Transfiguration Othos Metropolis of Karpathos and Kasos - Handicrafts Department

Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

Η Κυρά Σαρακοστή

Σαράντα μέρες κράταγε η νηστεία πριν το Πάσχα.
Τόσες νήστεψε και ο Χριστός στην έρημο. Τις τρεις πρώτες μάλιστα μερικές γυναίκες δεν έβαζαν στο στόμα τους τίποτα, ούτε καν ψωμί ή νερό και την τέταρτη έτρωγαν μόνο ειδικά φαγητά - καρυδόπιτα, σούπα με φασόλια, πετιμέζι. Πόσο αργά περνούσε η σαρακοστή για όσους νήστευαν και νήστευαν οι περισσότεροι.
Η "κυρά Σαρακοστή" ήταν το ημερολόγιό τους. Την παρίσταναν ως καλογριά. Έπαιρναν μια κόλλα χαρτί και σχεδίαζαν μια γυναίκα. Δεν της έκαναν στόμα γιατί συνέχεια νήστευε και τα χέρια της ήταν σταυρωμένα γιατί όλο προσευχόταν.
Είχε 7 πόδια, τις 7 βδομάδες της Σαρακοστής.
Κάθε Σάββατο έκοβαν και ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σαββάτο. Στη Χίο το έβαζαν μέσα σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι και όποιος το έβρισκε πίστευαν πως θα ήταν καλότυχος.
Αλλού την έκαναν και πάνινη την "κυρά Σαρακοστή" τους και τη γέμιζαν με πούπουλα. Στον Πόντο έπαιρναν μια πατάτα ψημένη ή ένα κρεμμύδι, έμπηγαν 7 φτερά κότας, το έδεναν στο ταβάνι και κρεμόταν όλη τη Σαρακοστή. Κάθε βδομάδα έβγαζαν και ένα φτερό.
Ο "κουκουράς", έτσι το έλεγαν, ήταν ο φόβος των παιδιών.

Πηγή: Έθιμα του Πάσχα - ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ


Σήμερα τα παιδιά δημιούργησαν την Κυρά Σαρακοστή, γεμίζοντας με βαμβάκι  γαντόκουκλες του  εμπορίου  (το κεφάλι και το σώμα ) , τις οποίες  έραψαν στο τέλος. Με μαρκαδόρους για ύφασμα σχεδίασαν τα μάτια και την μύτη,  με τσόχα έφτιαξαν την μπλούζα  και την φούστα της .  Τα 7 ποδαράκια της  έγιναν με τσόχα .Κάποια μικρότερα παιδάκια που  είχαν κουραστεί να κόβουν κόλλησαν   κομματάκια γλωσσοπίεστρου  για ποδαράκια . Για μαλλιά τοποθέτησαν μαλλί πλεξίματος  Τα χέρια κολλήθηκαν  με τρόπο τέτοιο , σαν  σε στάση προσευχἠς. . Στο τέλος πρόσθεσαν μια κορδελίτσα στο πάνω μέρος του κεφαλιού της Κυράς Σαρακοστής , για να μπορεί να κρέμεται στον τοίχο.Τα παιδιά με το πέρας της δραστηριότητας , η οποία διήρκησε πολύ περισσότερο από την συνηθισμένη ώρα , καμάρωναν τα έργα τους και έφυγαν για τα σπίτια τους με την ικανοποίηση στα πρόσωπα τους...

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΙΔΙΑ!!

2 σχόλια:

Φανή Παπ., Ζωγράφος είπε...

Μπράβο παιδιά!!! Συγχαρητήρια και στους αγίους οδηγούς σας, που σας προσφέρουν χώρο και οδηγίες για δημιουργίες!Αν έχετε δημιουργική απασχόληση στον ελεύθερο χρόνο σας, αποκτάτε σωστές αρχές και ενδιαφέροντα για όλη σας τη ζωή!!!Χάρηκα που βρεθήκαμε, μπορείτε να παίρνετε ιδέες για δημιουργίες από το blog μου , γιατί κι εγώ διδάσκω και δημιουργώ μαζί με παιδάκια Δημοτικού!!!Μπορείτε να με ρωτάτε για ότι δεν καταλαβαίνετε!!Καλές δημιουργίες αστεράκια μου, να περνάτε καλά με δημιουργίες!!!φιλάκια.

Κατηχητικά Σχολεία Ιερού Ναού Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Όθους της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπάθου και Κάσου - Τμήμα Χειροτεχνίας είπε...

Σε ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο και τα εγκάρδια λόγια σου Φανή!
Σε παρακολουθούμε και σε θαυμάζουμε!
Να είσαι καλά!!