Καλώς ήρθατε στην σελίδα των Κατηχητικών Σχολείων Όθους Καρπάθου - Τμήμα Χειροτεχνίας

Welcome to the site of Catechetical Schools Parish of the Transfiguration Othos Metropolis of Karpathos and Kasos - Handicrafts Department

Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2012

Άγιος Λουκάς Κριμαίας (Μέρος 1ο -2ο)

Αποσπάσματα από βίντεο διάρκειας 70' της ζωής του Αγίου Λουκά Κριμαίας παραγωγή της Ιεράς Μονής Μεταμόρφωσης Σωτήρος - Μήλεσι Αττικής .
Σε ένα καθεστώς αθείας και φασισμού αγωνίστηκε και αγίασε . Αυτό παρηγορεί όλους εμάς που ζούμε σήμερα σε ένα περιβάλλον εκρίζωσης της Ορθοδοξίας υποβαλλόμενο άλλοτε από την Ευρωπαική Ενωση άλλοτε από τους πολιτικούς ηγέτες που μας κυβερνάμε και άλλοτε από την ίδια την αδιαφορία μας και τον αμελή εαυτό μας .
Ηταν ένας επιστήμονας - χειρούργος διαπρεπής καθηγητής Πανεπιστημίου που έζησε λίγα χρόνια πριν από εμάς (+1961) . Δεν ήταν ένας άγιος πρωτοχριστιανικών ετών που έζησε "τω καιρώ εκείνω" !
Ηταν ένας άριστος επιστήμονας αλλά και ΑΓΙΟΣ ταυτόχρονα επί των ημερών μας !!!
Είναι ο αντίλογος σε όλους εμάς τους τεχνοκράτες και επιστήμονες που προβάλλουμε την επιστήμη μας ως δικαιολογία για την αθεία μας και την αδιαφορία μας για την εν Χριστώ ζωή .
Μας κάνουν εντύπωση οι φυλακές , οι εξορίες και τα βασανιστήρια που υπέφερε .
Επίσης μας κάνει εντύπωση το τελευταίο κήρυγμα του με την τρεμάμενη φωνή του . Αναφέρθηκε ο Αγιος Λουκάς στο διάβολο και στις πανουργίες του προκειμένου να μας συμπαρασύρει στην κόλαση .
Που είναι αυτός ο διάβολος και δεν τον βλέπουμε εμείς ; Μα δεν τον βλέπουμε γιατί δεν ζούμε εν Χριστώ ζωή !!! Οσο ζούμε έτσι δεν μας πειράζει διότι μας θεωρεί δικούς του και σίγουρους συγκάτοικους του στην κόλαση . Αν όμως αρχίσουμε την εν Χριστώ ζωή και καταλάβει ότι αλλάξαμε στρατόπεδο και πήγαμε με τον Χριστό τότε θα μας ξεκινήσει τον άγριο 24ωρο πόλεμο .Και τότε για να τον αποκρούσουμε θα καταλάβουμε γιατί χρειαζόμαστε την εκκλησία , τον κυριακάτικο εκκλησιασμό ,την εξομολόγηση και την Θεία Κοινωνία . Διότι χωρίς αυτά δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε το διάβολο 
Στο πλήρες βίντεο υπάρχει όλη η ζωή του , η κηδεία του , η ανακομιδή λειψάνων και πολλά θαύματα του ΠΗΓΗ:  Youtube  

Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

Ταξίδι σ'ένα τσαλακωμένο χαρτί..

Σήμερα  απόγευμα μιας κρύας  Κυριακής,  τα παιδιά ήρθαν στο Πνευματικό μας Κέντρο , για να παρακολουθήσουν ένα ακόμη μάθημα χειροτεχνίας. 
Σε κάθε παιδί δόθηκε μισό λευκό χαρτί ..Με περιέργεια κοιτούσε το ένα το άλλο όπως και τους υπεύθυνους για το τι θα έκαναν με αυτό ..Ώσπου ακούν .."Αφήστε ..αφήστε το! Θα το πετάξουμε !   Δεν κόπηκε καλα.! Τσαλακώστε το τώρα !  "     
Με την έκπληξη ζωγραφισμένη στο πρόσωπο τους , είχαν "παγώσει" για λίγο..
Δεν  ήξεραν τι να κάνουν..  Ξανακούν και πάλι : "Τσαλακώστε το παιδιά!  Για να ακούσουμε τον  θόρυβο τώρα που τσαλακώνετε όλοι μαζί τα χαρτιά! " 
..Και αυτό έκαναν , ενώ την ίδια στιγμή το χαμόγελο εμφανίστηκε πάλι στα προσωπάκια τους..
-"Τώρα πάρτε ένα μολυβάκι και σχεδιάστε γραμμούλες πάνω στα τσαλακωμένα σημεία του χαρτιού..
Τελειώνοντας , θα δείτε ,  να έχουν σχηματιστεί  μορφές που σας θυμίζουν κάτι..
Θα τις χρωματίσετε και στο τέλος θα μας διηγηθείτε μια μικρή ιστοριούλα"

Τα παιδιά επιδόθηκαν στο έργο τους  με απόλυτη ηρεμία  και πολύ συχνά έλεγε το ένα στο άλλο :"Το βλέπεις αυτό ; Δεν μοιάζει με  ....; "  ..Κάποιες φορές  δεν μπορούσαν να κρατηθούν  και  ήθελαν να πουν την ιστορία  ..πριν ακόμα τελειώσουν  την διαδικασία! 

Κι αφού τελείωσε αυτό το όμορφο ταξίδι  στο τσαλακωμένο χαρτί τους...το κόλλησαν σε ένα κόκκινο χαρτονάκι κανσόν , γράφοντας  στην κάτω μεριά το μικρό τους όνομα .

Στη συνέχεια , ένα ένα παιδάκι  διηγήθηκε  την ιστορία που είχε φανταστεί  από τις μορφές που είχαν προκύψει  στο χαρτί  .. Στο χαρτί της Καλλιρρόης εμφανίστηκε μια γριά με μεγάλα μάτια και πελώρια μύτη , στης Φωτεινής είχε γίνει κάποιο ναυάγιο και στην θάλασσα  είχαν απλωθεί παντού όλα τα πράγματα του καραβιού και  γύρω γύρω εμφανίστηκαν και ψαράκια..
Στης Γεωργίας είχε εμφανιστεί ένας χάρτης και..η Αυστραλία.
Στης Χαρίκλειας μια καρδιά..και ένα παπάκι!
Ο Γιώργος  δεν ήθελε να μας πει κάποια ιστορία....

Και έτσι κύλησε όμορφα το βράδυ αυτό της Κυριακής ..!
Την επόμενη φορά , πρώτα ο Θεός,  θα ξανασυναντηθούμε για μια νέα δημιουργία!

Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2012

Ο Χριστός είναι το παν


Ο Γέρων Πορφύριος τα τελευταία χρόνια της επίγειας ζωής του συνήθιζε να φεύγει από το Ησυχαστήριο, όπου ενοσηλεύετο και να πηγαίνει σ’ ένα ερημικό μέρος στην Εύβοια, προς την πλευρά του Αιγαίου, συνοδευόμενος από ένα δυό πρόσωπα που τον εξυπηρετούσαν, διότι ήταν τυφλός και ανήμπορος. Εκεί έμενε κάθε φορά δύο-τρεις και σπάνια περισσότερες μέρες. Επειδή δεν υπήρχε κατάλυμα, διανυκτέρευε πολλές φορές σ’ ένα ερημοκκλησάκι ή σ’ ένα αυτοκίνητο. Στους ανθρώπους, που ήταν μαζί του, μιλούσε συχνά για την πνευματική εν Χριστώ ζωή και αυτοί από ζήλο και αγάπη κατέγραψαν μερικές φορές με μαγνητόφωνο τα λόγια του. Από τις μαγνητοφωνημένες αυτές συνομιλίες λείπουν συχνά η αρχή ή το τέλος, γιατί το μαγνητόφωνο δεν ήταν πάντα πρόχειρο. Ένα απ’ τα ωραία κομμάτια, που διασώθηκαν μ’ αυτό τον τρόπο, εκδόθηκε από το Ησυχαστήριο και σε κασέττα με τη φωνή του Γέροντος. Εδώ παρατίθεται απομαγνητοφωνημένο.
Η συνομιλία, που περιλαμβάνεται εδώ, έγινε τον Ιούλιο του 1988, στις τρεις το πρωί, μέσα σ’ ένα ερημοκκλήσι.
Ο Γέροντας: Είναι παντού. Τώρα αυτό εξηγείστε το και σεις. Εγώ δεν μπορώ να το εξηγήσω. Μόνο σας λέω, όπου σκέπτεσαι τον Άγιο Αντώνη και τώρα μπορεί να τον σκεπτώμαστε εμείς εδώ, άλλοι τον σκέπτονται στην Θηβαΐδα, άλλοι στην Αίγυπτο, άλλοι στα Ιεροσόλυμα, άλλοι στο Σινά. Αυτή την ώρα είναι κι εδώ, κι εκεί, κι εκεί, κι εκεί. Τί λέτε;
Κάποιος: Είναι παντού, γιατί είναι μέσα στη Θεία Χάρη.
Ο Γέροντας: Ναι, είναι στον κόσμο τον πνευματικό. Κι’ ενώ είμαστε Χριστιανοί, τίποτε δεν ξέρουμε, ρε παιδιά, τίποτα. Τίποτα δεν ξέρουμε από Χριστό!
Κάποιος: Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Ο Γέροντας: Και ζούμε οι καημένοι και διαβάζουμε και κάνα λόγο, ωραίος είναι, ωραία τα είπε και ο πατήρ τάδε, ωραία τα είπε και ο πατήρ τάδε, πώς τον λένε; Τάδε. Ωραία, ωραία, πολύ ωραία. Και όμως μένουμε στη νωθρότητά μας, στην απερισκεψίαν μας και ζούμε χωρίς Χριστό.
Ο Χριστός είναι άλλο πράγμα. Όταν έρθει ο Χριστός στον άνθρωπο, όταν έρθει στην ψυχή μας, όταν πάει στον άνθρωπο ο Χριστός, όταν μπει στην ψυχή, η ψυχή γίνεται αλλιώς. Ζει παντού, ζει στ’ άστρα, ζει στον κόσμο τον πνευματικό, ζει στο χάος, ζει στο σύμπαν, ζει. Του μιλάμε με το τηλέφωνο στη Νότιο Αφρική, στον Ινδικό Ωκεανό και μιλάει μ’ αυτούς και τους λέει για το σπίτι τους και τους λέει για την οικογένειά τους και αυτός είν’ εδώ. Καταλάβατε;
Σεις τώρα θα νομίζετε, έτσι που σας τα λέω, ότι, τέλος πάντων, εγώ είμαι κάτι. Δεν είμαι τίποτα. Όμως προσπαθώ και απ’ αυτά που λέω, λίγο, σαν τα γεύωμαι, πολύ λίγο. Και προσπαθώ και θέλω και αγαπώ, δεν θέλω να βιάζω τον εαυτό μου. Αλλά πολλές φορές τα ζω με την χάρη του Θεού, χωρίς να μιλάω. Δεν μου επιτρέπεται. Ε! Ό,τι μου επιτρέπεται, το λέω, αλλά δεν μπορώ να πω πάντοτε. Λοιπόν, ζωή χωρίς Χριστό δεν είναι ζωή. Πάει, τελείωσε. Αν δε βλέπεις το Χριστό σε όλα σου τα έργα και τις σκέψεις, είσαι χωρίς Χριστό.Πώς το είπαμε; Κατάλαβες;
Θυμάμαι κι ένα τραγούδι.«Συν Χριστώ πανταχού φόβος ουδαμού». Το’χετε ακούσει; Ε; Το λένε τα παιδιά, δεν το θυμάμαι.
Λοιπόν, έτσι πράγματι να βλέπουμε το Χριστό. Είναι φίλος μας, είναι αδελφός μας, είναι ό,τι καλό και ωραίο. Είναι το παν. Αλλά είναι φίλος και το φωνάζει: «Σας έχω φίλους, βρε, δεν το καταλαβαίνετε; Είμαστε αδέλφια. Βρε, εγώ δεν είμαι. δεν βαστάω την κόλαση στο χέρι, δεν σας φοβερίζω, σας αγαπάω. Σας θέλω να χαίρεστε μαζί μου, τη ζωή». Κατάλαβες;
Έτσι είναι ο Χριστός. Δεν έχει κατήφεια, ούτε μελαγχολία, ούτε ενδοστρέφεια, που ο άνθρωπος σκέπτεται ή βασανίζεται από διαφόρους λογισμούς και διάφορες πιέσεις, που κατά καιρούς στη ζωή του τον τραυμάτισαν.
Ο Χριστός είναι νέα ζωή. Πώς το λέω; Ο Χριστός είναι το παν. Είναι η χαρά, είναι η ζωή, είναι το φως, το φως το αληθινόν, που κάνει τον άνθρωπο να χαίρεται, να πετάει, να βλέπει όλα, να βλέπει όλους, να πονάει για όλους, να θέλει όλους μαζί του, όλους κοντά στο Χριστό.
Όταν εμείς βρίσκουμε κάποιον θησαυρό ή ό,τι άλλο, δεν θέλουμε να το λέμε πουθενά. Ο Χριστιανός όμως, όταν βρει το Χριστό, όταν γνωρίσει το Χριστό, όταν ο Χριστός σκύψει μέσα στην ψυχούλα του και τον αισθανθεί, θέλει να φωνάζει και να το λέει παντού, θέλει να λέει για το Χριστό, τι είναι ο Χριστός, αγαπήσατε τον Χριστόν και μηδέν προτιμήστε της Αγάπης Αυτού. Ο Χριστός είναι το παν, είναι η πηγή της ζωής, είναι το άκρον των εφετών, είναι το παν. Όλα στο Χριστό υπάρχουν τα ωραία.
Και μακράν του Χριστού: η θλίψη, η μελαγχολία, τα νεύρα, η στενοχώρια, οι αναμνήσεις των τραυμάτων της ζωής, των πιέσεων, των αγωνιωδών, έτσι, ωρών. Όλα, ζούμε εκείνα εκεί της ζωής μας. Και πάμε εδώ και πάμε εκεί και τίποτα, και πουθενά δεν στεκόμαστε. Όπου βρούμε το Χριστό, ας είναι και μια σπηλιά, καθόμαστε εκεί και φοβούμαστε να φύγουμε, να μη χάσουμε το Χριστό. Διαβάστε να δείτε. Ασκητές, που γνώρισαν το Χριστό, δεν ήθελαν να φύγουν από τη σπηλιά, ούτε έβγαιναν έξω να κάνουνε πιο πέρα, ήθελαν να’ναι εκεί που αισθανόντουσαν το Χριστό μαζί τους.
Ο Χριστός είναι το παν.
Ο Χριστός είναι η πηγή της ζωής, της χαράς. Το παν. Πώς τα βλέπεις, ρε Νίκο;
Κάποιος: Αυτά, που είπατε, Γέροντα, είναι χρυσά λόγια, είναι η πραγματικότητα· όπως το λέτε εσείς, έτσι είναι.
Ο Γέροντας: Ε, ναι, αλλά έτσι καλούμαστε να ζήσουμε. Όταν λέμε είμαστε Χριστιανοί, όταν λέμε είμαστε του Χριστού. Κατάλαβες; Ό,τι να είναι· και στις ώρες της αδυναμίας μας, μόλις δούμε το Χριστό, αμέσως αλλάζουμε γνώμη και θέλουμε να’μαστε με το Χριστό. Αλλά ο Χριστός είναι ο φίλος μας, είναι ο αδελφός μας, το φωνάζει: «ὑμεῖς φίλοι μού ἐστε» [=«εσείς είστε φίλοι μου», Κατά Ιωάννην ΙΕ΄ 14], «δεν θέλω να με βλέπετε διαφορετικά, δεν θέλω να με βλέπετε έτσι, ότι εγώ είμαι ο Θεός, ότι είμαι ο Λόγος του Θεού, ότι είμαι μία υπόστασις της Αγίας Τριάδος. Θέλω να με βλέπετε δικό σας, φίλο σας, να με αγκαλιάζετε, να με αισθάνεσθε στην ψυχή σας, το φίλο σας, ΕΜΕΝΑ, που είμαι η πηγή της ζωής, όπως είναι η αλήθεια».
Κι όμως αυτά είναι η αλήθεια. Τώρα, είπαμε, υπάρχει ο σατανάς, υπάρχει η κόλαση, υπάρχει ο θάνατος. Όλα αυτά υπάρχουν, όντως υπάρχουν. Είναι το άλλο μέρος, το κακό, είναι το σκοτάδι, είναι όλα του σκοταδιού.
Ο άνθρωπος του Χριστού πρέπει ν’ αγαπήσει το Χριστό, κι όταν αγαπήσει το Χριστό απαλλάσσεται απ’ το διάβολο, από την κόλαση και από το θάνατο. Θα μου πεις, εσύ έφτασες να είσαι έτσι; Δεν έχω φθάσει, αυτό ζητάω, αυτό θέλω. Και στη σιωπή μου και παντού προσπαθώ να ζήσω σε αυτά. Δεν τα ζω. Όμως, ε, προσπαθώ. Δηλαδή, πώς να σου πω, πώς να σας πω; Δεν έχω πάει σ’ ένα μέρος, έτσι. Ή πήγα μία φορά, το είδα, τώρα δεν είμαι εκεί, αλλά το θυμάμαι, το λαχταράω, το θέλω. Να, τώρα, αυτή τη στιγμή, αύριο, μεθαύριο, κάθε στιγμή μού ‘ρχεται και το θέλω, θέλω να πάω εκεί, το ζητάω. Δεν είμαι, όμως, εκεί. Αλλά ζω μέσα σ’ αυτή την προσπάθεια, πέστε με κουτό, πέστε ότι αυτά δεν τα λένε, Γέροντα, όποιος προσπαθεί, δεν μιλάει, αλλά επικαλείται την Θεία Χάρη να τον βοηθήσει. Ε, ναι, αλλά, άμα τρελαίνεται κανείς, μιλάει. Υπάρχει και τρέλα.
Τί, τα έγραψες αυτά; Είναι κουταμάρες αυτά.
Κάποιος: Δεν είναι κουταμάρες. Εάν είναι κουταμάρες αυτά, ποια είναι τα σωστά; Εγώ, σκεπτόμουν, Γέροντα.
Ο Γέροντας: Ε λοιπόν, τώρα, που μιλάω, δεν είμαι στα καλά μου. Λέω, τώρα είμαι κουτός, που λέω αυτά.
Κάποιος: Α, Γέροντα, το 90% των Χριστιανών ή δεν είμαστε Χριστιανοί ή μένουμε απλώς στο θαυμασμό και λέμε καλά τά ‘πε ο όσιος Εφραίμ ο Σύρος, ο Ισαάκ ο Σύρος, καλά τα ‘πε ο Άγιος, καλά ο Ιωάννης της Κλίμακος, μένουμε εκεί στο θαυμασμό, έστω. Αλλά πέραν από ‘κει τίποτα, δεν γίνεται προσπάθεια, ε. Γι’ αυτό μας έχει φάει το άγχος όλους και η αγωνία και η στενοχώρια και…
Ο Γέροντας: Ε, ναι, αλλά, λες, πώς; Αυτό είναι. Πώς θα είμαι εκεί, ενώ είμαι εδώ; Το θέμα είναι, ώσπου να έρθει ο Χριστός να ζήσει. Τότε είσαι παντού. Συν Χριστώ. Αυτού είναι η δυσκολία μας, που δεν έχουμε το Χριστό. Να τα αισθανθούμε, να τα ζήσουμε και να γίνουν πραγματικότητα. Ο φίλος, ο αδελφός! Πώς το φωνάζει αυτό όμως! Και πόσο!.. Τί βάθος κρύβεται μέσα σ’ αυτό! Πολύ βάθος. Δηλαδή είναι το θάρρος, δεν θέλει το φόβο ο Χριστός. Δεν τον θέλει τον φόβο.Τους Αποστόλους …πόσο απλά! Δεν τους εξεβίαζε, τους άφηνε έτσι. Μέχρι το τέλος, οι καημένοι! Φοβήθηκαν, κλείστηκαν, έκαναν, εεε., τί πάθαμε; Ε, το Πνεύμα, που πήγε, αυτό τους τελειοποίησε. Η Χάρη, τους τελειοποίησε. Ε; Τί λες;
Κάποιος: Ναι, Γέροντα.
Ο Γέροντας: Δεν βρίσκεις;
Διασκευασμένο Απόσπασμα από το Βιβλίο:
Ο ΓΕΡΩΝ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ: Μαρτυρίες και εμπειρίες
Κλείτου Ιωαννίδη